Binecuvântare arhierească la Mănăstirea din Codrii Pașcanilor, în Duminica Sfântului Ioan Scărarul

Arhiepiscopia Iașilor Martie 30, 2025   Autor: Mihail Vrăjitoru

Obștea monahală, dar și numeroși credincioși și pelerini veniți la mănăstirea din Codrii Pașcanilor au luat parte, astăzi, la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, rânduită în duminicile Postului Mare. Slujba a fost oficiată de IPS Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Scara” Sfântului Ioan Scărarul – Călăuza spre Împărăția lui Dumnezeu

În cuvântul său de învățătură, Părintele Mitropolit Teofan a vorbit despre calea spre desăvârșire, așa cum ne este înfățișată de Sfântul Ioan Scărarul în lucrarea sa, „Scara dumnezeiescului urcuș”:

Biserica, astăzi, în a doua parte a Postului celui Mare, ne așează în față „Scara” Sfântului Ioan Scărarul, o carte care se găsește și în librăriile noastre și care este de mare folos pentru călugării și călugărițele din mănăstire, dar, totodată, foarte folositoare și pentru noi, cei din lume. Este o carte care a răzbătut prin paisprezece veacuri și a rămas în atenția creștinilor ca o lucrare de căpătâi.

Ne hrănim din această carte, așa cum încercăm să ne hrănim și să luăm putere din Dumnezeiasca Liturghie, din Sfânta și Dumnezeiasca Scriptură, din împlinirea poruncilor, din gândul la Dumnezeu cât mai des cu putință. Nădăjduim în mila Lui că nu ne va lăsa să fim chiar jos de tot, în noroiul acestei lumi de păcat. Ne va ajuta să punem și noi piciorul, măcar pe prima treaptă, pentru ca, nădăjduind în mila lui Dumnezeu, El să ne urce mai departe spre Împărăția Sa.

Avem cuvântul Sfântului Ioan Scărarul, care spune: „Iubiți pe Dumnezeu și veți avea har veșnic. Să nu iubiți nimic altceva mai mult decât iubirea lui Dumnezeu și veți afla odihnă împreună cu sfinții.”

Această odihnă, pe care Biserica ne arată că poate fi dobândită, chiar dacă doar în parte, este totuși consistentă încă din această lume. Cel care Îl iubește pe Dumnezeu, cel care încearcă să se smerească, să nu judece și să se roage cât mai adânc, acela dobândește harul iubirii divine, cea mai de preț comoară a acestei lumi. Tot el dobândește și odihna sufletească, pacea minții, tot ceea ce este prezența Împărăției lui Dumnezeu încă din această viață, iar apoi, după sfârșitul vieții pământești, dobândirea în plenitudine a Împărăției lui Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, ieromonahul Vichentie Ciobanu, starețul așezământului monahal, a fost hirotesit întru prtotosinghel.

Scara Sfântului Ioan, urcuș spre Cer, spre Domnul Hristos

Cea de-a patra Duminică din Sfântul şi Marele Post al Paştilor mai este numită şi Duminica Sfântului Ioan Scărarul, autorul cărții „Scara virtuților”, de la care își trage și numele. În paginile acesteia, viața duhovnicească este prezentată sub forma unei scări cu 30 de trepte care ne arată cum, prin dobândirea virtuților, putem urca până la întâlnirea cu Hristos Cel Răstignit și Înviat. Pomenirea Sfântului Ioan Scărarul astăzi nu se face pentru că ar fi fost de curând ziua trecerii lui la cele veșnice. El este pomenit în această zi ca fiind „scară” sau întărire a celor care înaintează duhovniceşte pe cărarea spre Înviere. Autor al renumitei cărți Scara, Sfântul Ioan a prezentat viața duhovnicească sub forma unei scări cu 30 de trepte, fiecare treaptă corespunzând unei anumite virtuți. Numărul treptelor este unul simbolic, dar are şi un adânc înţeles duhovnicesc, reprezentând vârsta la care Hristos S-a revelat în deplina Sa maturitate.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri